Pamatujete si salát z červené řepy, který byl tak často servírován ve školní jídelně? Většina z nás ho asi nenáviděla. Hodně z nás si také cestu k této zelenině nenašla ani v dospělosti. Ale je to škoda. Jde o geniální potravinu, která má široké využití.
Kdo chce být zdravý, jí řepu!
Červená řepa je velmi prospěšná pro naše tělo. Železo, zinek, draslík, křemík, vitamíny B a C, ale i mnoho dalších věcí, které vám jen a jen pomůžou. Hodit se bude hlavně ve chvíli, kdy kolem vás budou útočit chřipky a různé virózy. Pomůže vám, abyste se jim ubránili.
Jak si ji nejlépe vychutnat?
Existuje spousta možností, jak si červenou řepu vychutnat. Výhodou je, že některé jsou opravdu jednoduché. Stejně tak ji můžete snadno zařadit i do vašich oblíbených receptů. Nejjednodušší zpracování je uvaření (vařit ji budete muset hodinu až dvě, záleží, na jak velké kousky ji nakrájíte) nebo pečení. Pečení přináší východu, že bude již ochucená. Ideální je, zalít ji lehce olejem, osolit a klidně přidat i vaše oblíbené bylinky. Poté ji zabalte do alobalu a pečte na dvě stě stupňů. Opět záleží na její velikosti, ale menším kouskům bude stačit zase přibližně hodina.
Ať už se rozhodněte ji vařit nebo péct, můžete ji takto upravenou přidat do jakýchkoliv salátů, ale sama o sobě může sloužit jako výborná příloha například ke grilovanému masu nebo rybě.
Hledáte-li konkrétnější kombinaci, ve které ji použít, jedna je velice osvědčená a chutná. Snad nejklasičtější kombinace je ta s kozím sýrem. Můžete si takto vytvořit velmi zdravý, chutný a lehký salátek. Použijte svůj oblíbený salát a upečte řepu (můžete ji i zakápnout trochou citronu). Kozí sýr lehce rozmačkejte a promíchejte se salátem a řepou. Přidat můžete i vlašské ořechy. Syrové, ale klidně i rychle orestované na suché pánvi. Rychlé a výborné jídlo je na světě.
Řepa je však dobrá i v tekutém stavu. Můžete si přímo koupit džus, který je právě z ní. Pokud máte rádi smoothie, rozhodně ji zapojte. Moje oblíbená kombinace, kterou doporučuji, je tato. Rozmixujte jednu červenou řepu (předtím ji nakrájejte), jeden banán a jedno menší jablko. Přidejte sklenici vody a pokud máte po ruce zázvor, přidejte i menší kousek zázvoru.
Červenou řepu možná bude chvíli trvat si oblíbit, ale až se to povede, stane se vaším věrným společníkem v kuchyni.